"Azja Express": Odcinek 5 - smaki Filipin!
W kolejnym odcinku niestrudzeni podróżnicy będą mieli okazję poznać prawdziwe smaki Filipin i poczuć niepowtarzalną atmosferę zachodniego wybrzeża Morza Południowochińskiego! Czy rarytasy tamtejszej kuchni przypadną do gustu uczestnikom? A może misje kulinarne pozostawią po sobie niesmak...?
PREMIERA: 28 września, sobota, godz. 19:30, TVN i serwis Max
Wyścig rozpocznie degustacja charakterystycznego dania kuchni filipińskiej. Strzykwa, zwana morskim ogórkiem, to wyszukany i drogocenny rarytas, jednak nie wszyscy uczestnicy docenią jego niezwykły smak i właściwości…
Kolejne zadanie będzie również dotyczyło kulinariów, a dokładniej jednego z podstawowych składników kuchni orientalnej, czyli sosu rybnego. Uczestnicy dostaną niepowtarzalną szansę by uczestniczyć w procesie produkcji tej ważnej przyprawy. Trzy najszybsze duety, najbardziej przesiąknięte aromatem fermentujących ryb, zapewnią sobie udział w kolejnej grze oraz nocleg. Pozostali skorzystają z oczyszczającej morskiej kąpieli i na własną rękę rozpoczną poszukiwania miejsca do spania.
Rankiem następnego dnia uczestników czeka spacer brzegiem morza. Nie dane im jednak będzie nacieszyć się relaksującą przechadzką, ponieważ dostaną zadanie wydobycia z morskich otchłani ważnej wiadomości od prowadzącej. Niestety, u niektórych par, wzburzone fale wywołają równie wzburzone reakcje…
Kto tym razem, mimo komunikacyjnych sztormów, dotrze pierwszy na metę?